Overweeg jij nieuwbouw voor jouw bedrijfshuisvesting of wil je een bestaand bedrijfspand renoveren? Factor G Bedrijfshuisvesting trakteert je eind 2022 graag op 3 best practices die je daarbij goed kunt gebruiken. Doe je voordeel met onze tips als je in zee gaat met een (ontwikkelende) bouwpartner.
Bij Factor G zijn we dagelijks bezig met het nieuw bouwen en renoveren van bedrijfsmatig vastgoed. We filterden 3 succesfactoren. Zaken waarvan we in de praktijk merken dat ze waardevol zijn voor onze klanten. Vanuit onze ervaring deze tips voor jou:
- Hergebruik als extra kans in duurzaamheid
- Samenwerking voor grensverleggende resultaten
- Hoe financiële verrassingen minimaliseren
​Hergebruik als extra kans in duurzaamheid
Bij duurzaamheid voor je nieuwe of te renoveren bedrijfspand denk je al snel aan wat je kunt doen met betrekking tot de gebouwschil, installaties en duurzame energietechnieken. Hergebruik is een extra kans als het gaat om duurzaamheid. Opties die jij wellicht kunt benutten als het gaat om 'gebruiken wat er al is':
- Hergebruik van locaties: het hergebruiken van al bebouwde ruimte is vaker mogelijk dan je denkt. Op die manier draag je er als bedrijf aan bij dat wat in Nederland groen is ook groen blijft. Een ontwikkelend bouwbedrijf ziet misschien mogelijkheden voor uitbreiding van jouw huidige locatie waar je zelf niet aan had gedacht. Moet je toch verhuizen, maak dan gebruik van het netwerk van jouw bouwbedrijf voor het vinden van panden die je zo kunt verbouwen dat ze passend kunnen worden voor je bedrijf.
- Hergebruik bouwmateriaal: het gesorteerd verzamelen en afvoeren van verwijderde materialen wordt bij renoveren gelukkig al veel gedaan. Minder vaak zie je dat een bouwbedrijf materialen hergebruikt in de renovatie van het bedrijfspand. Dit is wel onderdeel van onze visie op duurzaamheid. Met ‘urban mining’ gaan we een flinke stap verder. Daarbij beschouwen we te renoveren of slopen panden als donorgebouwen. Geoogste materialen hergebruiken we in een ander bouwproject. Bijvoorbeeld door bestanddelen als grind, zand en bruikbaar cement terug te brengen in de productieketen. Dat levert circulair beton op en een CO2-reductie van minimaal 63%. Ook bitumen doorloopt een recycleproces, waardoor citumen ontstaat. Een mooie manier om verantwoorde bedrijfspanden te realiseren.
- Hergebruik in interieur bedrijfspand: de renovatie ons eigen kantoor is een mooi voorbeeld van hoe goed hergebruik van materialen in én uit een kantoorinterieur mogelijk is. Voor de aankleding van ons kantoor gaven we gebruikte materialen een nieuwe functie. Het simpelste voorbeeld daarvan is dat we plantenbakken maakten van houten planken die over waren van de bouw. Een stapje verder gingen we door uit bestaande wanden en kasten bureaubladen op zit- en stahoogte te maken voor de concentratieplekken op ons kantoor. Daarnaast vonden wij in Gispen een partner voor ‘gerevitaliseerd’ meubilair. Zo hebben wij onder meer refurbished bureaus, opnieuw gestoffeerde bureaustoelen en actief-werken-stimulerend zitmeubilair uit de Gispen-collectie in ons verbouwde kantoor gezet. Hanglampen geperst uit restmateriaal en voormalige treinbanken die opnieuw gestoffeerd zijn maken het geheel af.
Samenwerking voor grensverleggende resultaten
Het beste bedrijfspand bouw je niet alleen; samenwerking leidt tot grensverleggende resultaten. De tip is te werken met een vast team, eventueel aangevuld met experts, én tijd te steken in een goede relatie met elkaar en alle stakeholders in een nieuwbouw- of renovatieproces van het bedrijfspand. Ter illustratie:
- Nieuwbouw voor Bevaplast bundelde een uitgebreid team alle kennis en realiseerde samen een bedrijfspand met inventieve oplossingen voor organisatie, mens en milieu. Investeren in een goed team en het betrekken van specialisten betaalde zich bij dit project uit in een vlotte bouw, integreren van slimmere oplossingen en een fijne, inspirerende werkomgeving voor de medewerkers).
- Bij het verbouwen van het winkelpand van Mediamarkt in hartje Arnhem hielden we nauw contact met de omwonenden. Doel: de relatie van de vastgoedeigenaar met deze stakeholders ook naar de toekomst toe goed houden. Dit uitte zich concreet in een aanpassing van ons werkschema, waardoor we overlast beperkten.
Hoe financiële verrassingen minimaliseren
Hoe kun je financiële verrassingen minimaliseren bij nieuwbouw of renovatie van een bedrijfspand? Onze klanten en wij ervaren deze 3 dingen als essentieel:
- Een integraal realistisch financieel plan, zodat je weet waaraan je begint en of je einddoel haalbaar is. Laat in het plan alternatieven, innovaties, duurzaamheidsmaatregelen en kostenbesparende keuzemogelijkheden meenemen. De effecten daarvan kunnen vergaand voelbaar zijn, zoals bij de nieuwbouw van een warehouse met kantoor voor Bunzl Retail & Industry. Daar zorgde een aangedragen technische oplossing voor verlaging van exploitatiekosten en een verbetering van operationele efficiëntie.
- Een Programma van Eisen voor je nieuwbouw- of renovatieproject. Door vooraf zaken te definiëren en uit te denken, voorkom je kostbare planwijzigingen tijdens het bouwproces.
- Continue communicatie: als jij en je bouwpartner open spreken over wat er speelt op bijvoorbeeld het vlak van grondstoffeninkoop, kom jij als vastgoedeigenaar niet voor verrassingen te staan.