Belangrijkste redenen voor een duurzaam bedrijfspand
Een duurzaam bedrijfspand is alleen al belangrijk, omdat er steeds meer wetten en regels worden voorgeschreven aan zowel ondernemers als bouwers. Denk aan:
- Verplicht minimaal energielabel C voor bedrijfspanden
Sinds 1 januari 2023 moet elk kantoor minimaal het energielabel C of hoger hebben. Voldoet het pand niet aan de eisen, dan mag je het niet meer als kantoor gebruiken. Lees tips voor verduurzamen naar Energielabel C.
- Verplicht hernieuwbare energie bij grondige renovatie
Sinds 2022 is hernieuwbare energie verplicht als je meer dan 25% van de oppervlakte van de gebouwschil verandert. Bij een ingrijpende renovatie zou je bijvoorbeeld zonnepanelen moeten aanleggen of op een warmtenet moeten aansluiten.
Naast deze wettelijke voorschriften kunnen ook financiële overwegingen een belangrijke rol spelen. Zelfs goed werkgeverschap speelt een rol, want verduurzaming leidt over het algemeen ook tot een fijnere en gezondere werkomgeving, waardoor je medewerkers prettiger werken en ziekteverzuim wordt teruggedrongen.
Hoe verduurzaam je jouw bedrijfshuisvesting?
Het verduurzamen van een bedrijfspand vraagt om specialistische kennis en ervaring. Denk bij het verduurzamen van jouw bedrijfshuisvesting aan het inschatten van de haalbaarheid, het organiseren van de samenwerking tussen de betrokken partijen, het creëren van draagvlak en het meenemen van de omgeving in de plannen. Bedrijfshuisvesting verduurzamen is een combinatie van technische en sociale complexiteit; samen gaan we op zoek naar een duurzaam evenwicht.
In onze samenwerking met ketenpartners realiseren wij altijd grensverleggende oplossingen die zowel qua rendement als vanuit de SDG’s bijdragen aan een gezonder en duurzamer werkklimaat.
Werkwijze van Factor G
Bij Factor G nemen we de Trias Energetica als vertrekpunt bij de analyse. Gebouw, installaties en Energie. Omdat wij jouw beste scenario willen bouwen, analyseren we jouw situatie aan de hand hiervan:
- De schil van het gebouw: hoe kunnen we de schil van je gebouw (vloeren, gevels, daken en inrichting) verduurzamen? Het doel is om rendement op de investering, op duurzaamheid (o.a. circulariteit en biobased) en op werkklimaat te vergroten.
- Gebouwinstallaties: hoe verminderen en veranderen we je verbruik door installaties te verslimmen? Het doel is om het gebruik prettiger, comfortabeler en gemakkelijker te maken.
- Duurzame energie: hoe kunnen we duurzame energie kunnen we toepassen door middel van nieuwe technologieën? Denk aan zon, wind, water, bodem/aardwarmte en bio-energie.
Bekijk voor de voorbeelden van duurzame bedrijfsvoering bij HR, inkoop of vervoer op het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel.
Verduurzaming financieren
Het financieren van verduurzaming is een van de vele factoren waarmee je te maken krijgt als je voor renovatie of transformatie van je bedrijfshuisvesting gaat. Onze experts adviseren je graag en maken de begroting van alle grondgebonden, bouwgerelateerde en indirecte kosten.
Subsidies voor het verduurzamen van jouw bedrijfspand
Wij zijn op de hoogte van alle financiële en fiscale regelingen voor duurzame investeringen, zoals subsidies of verlaagde rentetarieven en daar pluk jij de vruchten van. Meer weten over financieringsvormen of financiële afwegingen? Bekijk dan Bedrijfspand financieren of onze pagina over subsidies en financiële regelingen.
Duurzaam vastgoedbeheer: hoe doe je dat?
Als ondernemer wil je regie kunnen voeren op je totale gebouwkosten (TCO). Bij duurzaam vastgoedbeheer is inzicht bepalend voor je planning en verantwoording. Dit realiseer je door:
- Materialenpaspoort: creëer inzicht in het gebouw en de installaties. Leg vast welke materialen zijn verwerkt en welke installaties zijn toegepast.
- Smart meten: creëer inzicht in wanneer, waar en hoe het gebouw wordt gebruikt door middel van Smart-technologie. Deze data kun je meenemen in je planning en te nemen maatregelen.
Dit soort gegevens over het gebouw, installaties en gebruik zijn bepalend voor beslissingen over bijsturing en verbetering. Het geeft namelijk inzicht in het rendement op investeringen voor duurzaam vastgoedmanagement. Bovendien draagt het bij aan interne en externe verantwoording, zoals wettelijke kaders.
Succesvol vastgoedbeheer met Factor G
- Onze experts werken bij veel opdrachtgevers met langdurige raamcontracten. In onze samenwerking kunnen we pro-actief reageren en verbetervoorstellen doen.
- Met onze kennisvoorsprong handelen wij adequaat waar nodig. Factor G adviseert je over toekomstige onderhoudskosten en het energieverbruik door middel van benchmarking, nieuwe toepassingen, nieuwe wettelijke kaders en andere bedrijfsvoering.
- We garanderen inzicht in je gebouwkosten, waardoor je bedrijfspand duurzaam en vakkundig wordt beheerd. Dat is waarom je Factor G wilt voor jouw vastgoedbeheer.
Factor G voor duurzame bedrijfshuisvesting
Onze aanpak maakt het verschil en resulteert in duurzame bedrijfshuisvesting. Als veelzijdig specialist nemen wij je alles uit handen. Van initiatief tot onderzoek, advies, ontwikkeling, ontwerp, engineering, bouw en beheer & onderhoud. We bieden je zekerheid met een haalbaar plan, vaste afspraken en een gegarandeerde kwaliteit. Hoe complex je vraag ook is.