Je bedrijfspand is geheel of gedeeltelijk aan renovatie toe. Omdat zaken het einde van hun levenscyclus naderen, omdat je wilt verduurzamen of omdat het pand niet goed meer past bij jouw bedrijfsvoering of jouw visie op goed werkgeverschap. Maar… waar begin je? Waar moet je aan denken bij het renoveren van bestaand vastgoed? Welke wetten en regels zijn er en hoe voldoe je aan alle eisen? Met wie heb je te maken als je vastgoed gaat verbouwen? En vooral: hoe kun je succesvol jouw bestaande vastgoed renoveren? Zoveel vragen!

Hubert-Jan van den Brink voorziet je van antwoorden. Hij en zijn team zijn zeer ervaren in renovatie en verduurzaming van bestaand vastgoed en zetten aan de hand van het concept Factor G hun expertise in voor klanten. Na het lezen van dit artikel weet je wat er komt kijken bij de aanpak van het succesvol renoveren van bestaand vastgoed. Bonus: Hubert-Jan deelt zijn best practices met jou.

Renoveren in stadscentrum vraagt goede omgang van Factor G met stakeholders

Hubert-Jan en collega Frank bij een renovatieproject middenin het stadscentrum van Arnhem. Voorbeeld van een verbouwing waarbij rekening gehouden moet worden met veel verschillende eisen van stakeholders.

Tips succesvol vastgoed renoveren

Tips over vastgoed renoveren kun je Hubert-Jan met een gerust hart vragen. Hij is bescheiden, maar mag veel geslaagde vastgoedrenovaties op zijn conto schrijven. “Ik begon als jong jochie met de bezem in de hand bij het bouw- en renovatiebedrijf van mijn ouders. Ook heb ik een tijd in de bouwsubsidies gezeten en monumentenonderhoud gedaan. Nu trek ik met veel plezier de renovatiekar met ons concept Factor G Bedrijfshuisvesting.”.

Gedurende zijn carrière verzamelde Hubert-Jan de nodige best practices. Zijn belangrijkste tips voor jou:

  1. Betrek alle stakeholders van meet af aan in het renovatieproces.
  2. Wees open naar alle partijen gedurende het renoveren, dan ontstaat vertrouwen
  3. Laat specialistische zaken over aan experts, dan gaat het sneller en goed

Wie betrokken bij renovatie bestaand vastgoed?

Of het nu om een gedeeltelijke of volledige renovatie gaat en het renoveren weken of maanden in beslag neemt; er zijn nogal wat partijen waarmee je te maken krijgt. Dit zijn wie over het algemeen betrokken zijn bij het proces van bestaand vastgoed renoveren:

Factor G renoveerde Paleis van Justitie in Arnhem en verbeterde zo comfort en akoestiek

Renovatie in het kader van realiseren functionele verbeteringen, zoals comfort, techniek en akoestiek. Meer informatie en foto's: Paleis van Justitie in Arnhem

Wetten, regels en eisen bij renoveren vastgoed

Al die betrokken partijen stellen zo hun eisen. En dan moet er nog aan wetten en regels worden voldaan. Hubert-Jan schetst een globaal beeld:

“Vastgoedeigenaren die niet zelf gebruiker van het bedrijfspand zijn, focussen vaak op eisen rondom budget, return on investment en soms het voldoen aan richtlijnen, zoals die van duurzaamheidslabel BREEAM-NL. Maar met duurder wordende arbeid, materiaalkosten en energiekosten zijn ook flexibiliteit en toekomstbestendigheid van een pand steeds belangrijker. Wij transformeren daarom ook steeds meer panden. Mooi voorbeeld daarvan is een pand in hartje Arnhem (zie foto) dat van winkelfunctie naar kantoorfunctie gaat en al is voorbereid op een toekomstige woonfunctie.”

Factor G transformeert winkelpand Mediamarkt door verdieping te verbouwen naar kantoorpand

Eén verdieping van het winkelpand transformeerde naar kantoorfunctie met daktuin en meer daglicht.

Hij vervolgt: “Voor gebruikers is het in eerste instantie vereist dat het bedrijfspand aansluit op hun bedrijfsprocessen. Ook een prettige werkomgeving staat meestal hoog op de verlanglijst, want blije en gezonde medewerkers functioneren optimaal. Bovendien heeft een inspirerende werkomgeving aantrekkingskracht op nieuwe werknemers.”

Over de partijen in de omgeving zegt hij: “We krijgen bijvoorbeeld regelmatig de vraag om te zorgen dat andere bedrijven in het pand kunnen doorwerken tijdens de verbouwing. Ook ligt er nagenoeg altijd de eis om voor zo min mogelijk overlast te zorgen.”

Over de wetten en regels die vanuit overheidsinstanties komen voor renovatie van bestaand vastgoed vertelt Hubert-Jan dat je moet denken aan zaken als het gemeentelijke bestemmingsplan en de veiligheids-, gezondheids-, bruikbaarheids-, energiezuinigheids- en milieueisen uit het Bouwbesluit van de Rijksoverheid. Hij stipt ten slotte aan: “Niet alle vastgoedeigenaren zijn zich ervan bewust, maar de overheid stelt met betrekking tot verduurzaming steeds meer zaken verplicht. Wij voorzien dan ook een stijging in renovatie- en transformatieprojecten.”

Concept Factor G voor renovatie van bedrijfspanden

Het zal je misschien niet meer verrassen na alles wat Hubert-Jan heeft verteld, maar tip 3 is feitelijk het antwoord op al je vragen. Factor G is hét concept voor renovatie van bedrijfspanden.

Groen: duurzaamheid en renoveren

Duurzaamheid en renoveren zijn voor Hubert-Jan en zijn Factor G-team onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarbij lopen zij tegen de nodige uitdagingen aan. Zo is duurzaam soms duurder of heb je nu het budget niet om te doen wat voor je toekomst het beste is.

Om te komen tot een groen renovatieplan doet het team daarom diepgaand onderzoek. Het bestaande vastgoed is daarbij hun uitgangspunt. “Don’t fix it if it ain’t broken. Transformeren wat al bestaat, is óók een vorm van duurzaamheid.” zegt Hubert-Jan daarover. Bovendien weten de teamleden welke materialen de toekomst hebben en hoe je bestaande bedrijfspanden flexibel en duurzaam inricht.

Maar duurzaamheid is meer dan hergebruik van bestaand vastgoed, CO2-neutraal werken met circulaire materialen en isoleren. Het is ook besparen op toekomstige arbeid en materiaal. Dat doe je met Factor G door waar mogelijk te kiezen voor constructies die relatief eenvoudig hergebruikt kunnen worden als jouw bedrijfsstrategie dat vereist. Ook stemmen architecten hun ontwerpen steeds beter af op de maten van materialen, zodat bijvoorbeeld snijverlies wordt voorkomen. “En wat nog in de kinderschoenen staat in de renovatiemarkt, maar waarin we met ons concept Factor G een voortrekkersrol spelen, is het digitaliseren van gebouwen,” vertelt Hubert-Jan. “Daarmee bedoel ik het maken van 3D-plattegronden. Die zijn nuttig omdat je daardoor veel vlotter de mogelijkheden van een gebouw in kaart kunt brengen.” Hij sluit af door nog een opvallend voorbeeld van duurzaam verbouwen te noemen: een gebouw zo renoveren dat het de gezondheid en inspiratie van (nieuwe) medewerkers ten goede komt. Hij verklaart: “Alleen dan zullen de gebruikers tot in lengte van dagen productief zijn, genieten van een gezonde werkomgeving en er met plezier werken.”

Renovatie door Factor G voor verbetering constructies en installaties

Renovatie door verduurzaming van constructie en installaties met e-ketels en luchtwarmtepompen.

Grensverleggend: open en inventief

Verbouwen, oftewel renoveren, transformeren en verduurzamen van bestaand vastgoed is complex, maar Hubert-Jan en zijn team kennen het klappen van de zweep. Zij houden contact met alle partijen en nemen jou mee in het proces. Hun manier van werken is open, inventief en voor de bouwwereld grensverleggend. Zo daagt het team jou uit met andere ogen te kijken naar creatieve oplossingen voor jouw project. Ook zijn de teamleden gedurende het gehele proces open naar jou. Of het nu gaat om wijzigingen veroorzaakt door materiaalschaarste, het ontstaan van voortschrijdend inzicht door nieuwe ontwikkelingen op duurzaamheidsgebied of strubbelingen met stakeholders die moeten worden opgelost. Zeggen wat er speelt zorgt ervoor dat iedereen weet waar ‘ie aan toe is, dat keuzes weloverwogen zijn en onderling vertrouwen wordt opgebouwd. Dat je een vaste contactpersoon in het Factor G-team hebt tijdens het renoveren van jouw bestaande vastgoed, creëert extra ruimte voor die openheid en dat vertrouwen. Bovendien heb je hiermee één aanspreekpunt die jouw wensen met betrekking tot je renovatieproject door en door kent. Dat schakelt snel en wel zo prettig.

Gegarandeerd: realistisch plan van aanpak

Door hun integrale manier van werken kunnen Hubert-Jan en zijn team jou gegarandeerd een realistisch plan van aanpak aanbieden voor het renoveren van bestaand vastgoed. Dat betekent: bouwen zonder risico. Dat is heel wat om te zeggen, maar het is waarmee het concept Factor G Bedrijfshuisvesting zich in de (ver)bouwbranche onderscheidt. Het is mogelijk door onder andere de optimale voorbereiding. Zo roept het team waar nodig expertise van vaste partners in om te komen tot realistische adviezen. Ook duiken zij in jouw bedrijfsplannen, waardoor de gerenoveerde huisvesting straks naadloos aansluit bij de strategische doelen van je organisatie. Daarnaast is het team transparant over budgetten, maakt vaste afspraken met je en blijft gedurende het hele renovatietraject met je in gesprek. Het resultaat: het Factor G-concept levert gegarandeerde kwaliteit en tot ieders tevredenheid.

Bouwen of verbouwen?

Ga jij bouwen of verbouwen? Of het nu gaat om gedeeltelijke of volledige renovatie, transformatie of verduurzaming: laten we samen bouwen aan jouw beste scenario. Neem contact op en leg Hubert-Jan van den Brink en zijn team jouw renovatieproject voor.