In het hart van het Gooise Natuurreservaat, onderaan afslag 8 van de A1, vind je De Groene Afslag. Op dit moment is deze duurzame en creatieve ontmoetingsplek tijdelijk gehuisvest in een slooppand, maar de eigenaren hebben hun oog laten vallen op een oud militair opleidingsgebouw dat al 25 jaar leeg staat: De Spiegelhorst op de voormalige legerbasis Crailo. Het is een mooie, circulaire uitdaging om dit pand volgens de uitgangspunten van duurzaamheid van het Factor G-concept klaar te maken voor hergebruik.

De Groene Afslag

De Groene Afslag is een bijzonder en jong project van slechts 5 jaar oud. Het is een plek van verandering. Een podium waar mensen (en bedrijven) die het beste voor hebben met de wereld samenkomen om elkaar en zoveel mogelijk anderen te inspireren, motiveren en te activeren. Met een combinatie van creativiteit en humor wordt hier aandacht gevraagd voor circulariteit en een duurzame toekomst. Momenteel is De Groene Afslag gevestigd in een oude slaapzalenbarak, ooit van soldaten maar tot zes jaar geleden een AZC. En vanaf 2025 zal de standplaats van dit project De Spiegelhorst zijn. Een duurzame en vernieuwde versie van het huidige pand.

Werken met wat aanwezig is

Binnen het nieuwe gebouw van De Groene Afslag komen meerdere ruimtes met verschillende doeleinden. Onder andere een café-restaurant, vijftien vergaderzalen, kantoren voor circulaire koplopers, de AltijdWerkplaats en een biologische markt. Al die ruimtes hebben verschillende oplossingen nodig en dus zitten wij op dit moment samen om tafel om in kaart te brengen wat er voor welke ruimte nodig is en wat er al aanwezig is. Omdat dit militaire pand een oud gebouw is en lang leeg heeft gestaan, moet er veel gerenoveerd en hersteld worden. Hierbij willen we vanuit het Factor G-concept zoveel mogelijk spullen hergebruiken. Ook De Groene Afslag zelf houdt van ‘materialen met ervaring’. Het pand dat nu gebruikt wordt, staat vol met spullen waar anderen geen nieuw leven meer in zagen en dus wilden weggooien.

‘Circulair’ en ‘duurzaam’ zijn dan ook de uitgangspunten tijdens dit project. Passend bij het doel van De Groene Afslag. Is er echt niets mogelijk met een bepaald voorwerp of materiaal? Dan wordt dit verwijderd, maar dat doen we bewust zo min mogelijk.

Verschillende ruimtes

Dit circulaire project bestaat, naast de ruimtes, uit verschillende onderdelen. In het oostelijke deel van De Spiegelhorst komt het concept van De Groene Afslag zoals iedereen het nu kent en in de middenzone bouwen we een hotel met ongeveer 30 kamers: De Groene Wasstraat, waar managementteams een (werk)week kunnen boeken voor een transformerend verblijf. In het westelijke deel komt sociale woningbouw.

Circulair bouwen in harmonie met de natuur

Circulair bouwen is belangrijk voor De nieuwe Groene Afslag. Niet alleen in de bouw en tijdens het verbouwen – met waar mogelijk product-as-a-service en alternatieve energiebronnen – maar ook in het proces van ontwerp tot realisatie en vervolgens in het onderhoud. Het heeft de ambitie een circulair icoon te worden, een toonbeeld van circulair bouwen. Het kloppend hart van het nieuwe, duurzame buurtschap Crailo, want naast dit gebouw zal hier een nieuwe, duurzame wijk gebouwd worden. Het wordt een mooi, maar ook praktisch gebouw. De harmonie met de natuur is daarbij van groot belang en dus wordt dat ook meegenomen in de plannen die wij op dit moment met elkaar aan het maken zijn.

Laten zien dat het anders kan

De samenwerking tussen De Groene Afslag en Giesbers met haar Factor G-aanpak laat zien dat het anders kan. Anders dan de gestandaardiseerde bouw. Werken met een doel en in harmonie met de natuur. Dit levert De nieuwe Groene Afslag op. Een plek van verandering op een one-of-a-kind locatie, passend bij de wens om een inspiratiebron te zijn voor de rest van de wereld.