Op Energy Business Park ‘Arnhems Buiten’ hebben wij een grootschalige renovatie gerealiseerd. Kantoorgebouw B50, het voormalige hoofdkantoor van TenneT, onderging een bouwkundige en installatietechnische upgrading. En dat in slechts zes maanden. Het gebouw heeft het BREEAM-NL In-Use label ‘Excellent’ gekregen, een specifiek duurzaamheidslabel voor bestaande gebouwen.

Arnhems Buiten is een monumentaal, groen bedrijvenpark waar bedrijven als TenneT, DNV, DEKRA en NRG al jaren het gezicht bepalen. In 2014 betrok TenneT er een nieuw hoofdkantoor. Voor het oude hoofdkantoor sloot TenneT een huurovereenkomst met DNV. Uiteindelijk nam PingProperties, ook eigenaar van het nieuwe hoofdkantoor van TenneT, het oude kantoorpand over. In samenspraak met DNV stelde PingProperties met BD Architectuur een bestek op voor de renovatie van het pand.

Bouwkundige ingrepen

De renovatie had betrekking op vier bouwdelen. Er zijn kantoor- en laboratoriumfuncties gerealiseerd, alsmede een bedrijfsrestaurant. Een grote bouwkundige ingreep betrof de renovatie van de gevels, waarbij al het glas werd vervangen door triple beglazing. Bouwdeel Oost kreeg een geheel nieuwe tuingevel, ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond. Ook werden er extra ramen gemaakt voor meer daglichttoetreding. De hoge isolatiewaarden van de gevels en de grote hoeveelheid daglichttoetreding hebben in belangrijke mate bijgedragen aan het BREEAM-label. De renovatie omvatte verder het vernieuwen van liften, het verwijderen en plaatsen van wanden, schilderwerkzaamheden en het vernieuwen van tegelwerk en vloerbedekking. Met het oog op het plaatsen van zonnepanelen werd er een nieuwe onderconstructie voor het dak gemaakt, inclusief de voorbereiding voor de elektra.

Duurzame installaties

Installatietechnisch is het gebouw geheel vernieuwd. Zo kwamen er nieuwe luchtbehandelingskasten, inclusief regelsystemen voor luchtbehandeling op verdiepingsniveau en een nieuwe cv-ketel. Ook de sanitaire en elektrotechnische onderdelen werden gerenoveerd. De installaties leverden een wezenlijke bijdrage aan het behalen van het BREEAM-label. Een belangrijk aspect in dit label is dat de gebruikers in elke ruimte zelf het klimaat en comfort kunnen bepalen. Verder wordt er sub-bemetering toegepast en wordt het verbruik van energie en water beperkt.

Samenwerking als succesfactor

Op 7 januari 2015 kregen we het project overgedragen. Enkele dagen later startten de sloopwerkzaamheden al. Om een korte bouwtijd te realiseren, werd het bouwproces zeer efficiënt en LEAN georganiseerd, waarbij de goede samenwerking van de betrokken partijen een belangrijke succesfactor was.

Over DNV

DNV is ’s werelds leidende classificatie-instelling voor de scheepvaart en de offshore-industrie, de leidende adviseur in de olie- en gasindustrie, en een toonaangevende expert voor de energiewaardeketen inclusief duurzame energiebronnen en energiebesparing.

Neem contact op