Subsidies voor het verduurzamen van een bedrijfspand

Denk jij na over het laten plaatsen van zonnepanelen, wil je je dak laten vergroenen voor meer biodiversiteit, zuiniger omgaan met energie of heb je andere plannen rondom duurzaamheid? Als je je bedrijfspand wil verduurzamen, zijn er meerdere subsidies die je op weg kunnen helpen. Voordat je gaat verduurzamen, is het daarom verstandig om met een professional om de tafel te zitten. Zo kun je ontdekken welke investeringen jou qua duurzaamheid het meest opleveren.

Subsidieregeling verduurzaming MKB (SVM)

Via de Subsidieregeling verduurzaming MKB (SVM) bijvoorbeeld, wordt 80% van de kosten voor advies en ondersteuning vergoed. Je kunt deze subsidie nog tot 30 september 2023 aanvragen en het maximale subsidiebedrag is 2.500 euro.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kun je aanvragen als je investeert in zonnepanelen, een warmtepomp, een zonneboiler of windmolens. Hoeveel subsidie je krijgt is afhankelijk van het product dat je koopt.

Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

De subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) investeert in bedrijven en non-profitorganisaties die de CO2-uitstoot verminderen of grootschalig hernieuwbare energie opwekken. Ideaal dus als je het energieverbruik van je pand onder de loep wil nemen. Deze subsidie ontvang je verspreid over een periode van twaalf tot vijftien jaar en hoeveel jaar deze subsidie loopt, hangt af van de categorie waarbinnen jouw aanvraag valt. Het aanvragen van deze subsidie kan van 5 september tot en met 5 oktober 2023.

Belastingvoordelen voor duurzame investeringen

Naast subsidies voor het verduurzamen van je bedrijfspand, zijn er belastingvoordelen voor duurzame investeringen. Denk jij na over het aanschaffen van duurzame bedrijfsmiddelen? Lees dan zeker verder. Het team van Factor G heeft de belastingvoordelen voor duurzame investeringen voor je op een rij gezet.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Als je wil investeren in duurzame energie of wanneer jouw bedrijf investeert in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot of energiezuinig is, kun je gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Je verlaagt zo je fiscale winst, omdat je 45,5% van de investeringskosten kunt aftrekken van de winst.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Wanneer je investeert in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst staat en voldoet aan de gestelde eisen, kun je van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) gebruikmaken. Het belastingvoordeel kan zo oplopen tot ruim 14% van de investering.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kun je een investering op een willekeurig moment afschrijven. De willekeurige afschrijving is beperkt tot 75%. De Vamil kun je naast de MIA gebruiken en hiervoor gelden dezelfde regels.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Bij het investeren in bedrijfsmiddelen, en dus ook de verduurzamende bedrijfsmiddelen, kun je in aanmerking komen voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De bedrijfsmiddelen waarin geïnvesteerd wordt, moeten hierbij wel in aanmerking komen voor deze investeringsaftrek. Het bedrag dat afgetrokken mag worden, hangt af van het geïnvesteerde bedrag in het boekjaar.

BMKB-Groen

Borgstelling MKB-Kredieten Groen is als regeling een variant op de normale Borgstelling MKB kredieten (BMKB), speciaal voor groene investeringen. Bij deze borgstelling staat de overheid garant als het geld van de lening niet terugkomt. Zo is er een lager risico en dus krijg je makkelijker een lening. Onlangs is de omvang van het borgstellingskrediet verhoogd. Dit was 50% en is nu 75% van het kredietbedrag. Deze regeling is niet gratis, want je betaalt je financier een percentage over het geleende bedrag. Dit gaat om 2% bij een looptijd tot en met 24 kwartalen en om 3% bij een looptijd van 25 tot 48 kwartalen. De einddatum van deze regeling is 1 juli 2027. Dit is een fijne regeling als je grotere investeringen wil doen of bijvoorbeeld het verduurzamen van je pand veel grote aanpassingen betekent.

Een groenverklaring via de Regeling groenprojecten

Met een groenverklaring kunnen bedrijven goedkoper geld lenen bij banken met een groenfonds. Dit geleende geld wordt vervolgens gebruikt voor een duurzaam project. Omdat spaarders en beleggers bij deze banken geld inleggen en op die manier van belastingvoordeel profiteren, kunnen banken deze leningen tegen een lagere rente verstrekken.

Waarom je bedrijfspand verduurzamen

Je bedrijfspand verduurzamen is om meerdere redenen een verstandige keuze. In de eerste plaats worden er aan ondernemers en bouwers steeds meer wetten en regels voorgeschreven. Zo moet elk bedrijfspand sinds 1 januari 2023 minimaal over een energielabel C beschikken. We schreven eerder al een artikel met tips voor het verduurzamen naar Energielabel C, mocht je dat interessant vinden. Ook is sinds 2022 hernieuwbare energie verplicht op het moment dat je meer dan 25% van de oppervlakte van de gebouwschil verandert.

Verduurzaam je bedrijfspand met de aanpak van Factor G

Natuurlijk zijn er ook andere redenen waarom je aan verduurzaming kunt denken. Hierboven las je al dat het financieel iets kan opleveren, maar ook een fijnere en gezonde werkomgeving voor de medewerkers kan een goede drijfveer zijn. En je draagt bij aan de energietransitie; goed voor onze leefomgeving, de mensheid (en je imago). Wat je reden ook is, met ons concept Factor G helpen we je graag met het verduurzamen van je bedrijfspand.