CityHubs aan de rand van stedelijke gebieden. Het zorgt ervoor dat DHL nog duurzamer te werk kan gaan en dat past goed bij ons concept Factor G voor toekomstgerichte bedrijfshuisvesting. Vanuit de raamovereenkomst tussen DHL en Giesbers gaan we duurzame CityHubs in Nederland ontwikkelen en bouwen. Deze CityHubs dienen als uitvalsbasis voor de bezorging van pakketten in de regio.
De duurzame ambities van DHL
Voordat de bouw daadwerkelijk van start ging, zaten wij met DHL om tafel. We bespraken de businesscase, visie en ambities van DHL en deze onderdelen vormden het vertrekpunt voor onze plannen. We dachten mee, vroegen door en luisterden goed om tot de kern van het project te komen. Hun doel: CO2-neutraal worden. Wij konden hun plannen dan ook goed aanvullen met onze kennis van duurzaamheid. Samen zorgen we ervoor dat hun doel ook daadwerkelijk behaald gaat worden.
En duurzaamheid gaat verder binnen ons Factor G-concept. Vanuit ons vertrekpunt ‘het nieuwe groen’ gaat het naast CO2-neutraal over circulair, energieleverend en klimaatadaptief worden.
Duurzaam werken
De vestiging van DHL eCommerce in Nieuw-Vennep wordt voorzien van smart LED-verlichting en zonnepanelen. Met die laatste kunnen onder andere de elektrische bestelauto’s worden opgeladen. Ook wordt deze vestiging gasloos. De korte afstanden naar de klant, de hoge beladingsgraad, de slimme routes en het geëlektrificeerde wagenpark zorgen ervoor dat er duurzamer gewerkt kan worden en verkeersbewegingen worden beperkt.
Hergebruik materialen
Oud materiaal kan in onze ogen vaak hergebruikt worden in plaats van dat het afval wordt. Dit perceel is in het verleden gebruikt als ijzergieterij en dus konden we het beton en metselwerk van de vorige gebouwen ter plekke tot puin verwerken en als funderingsmateriaal en verharding gebruiken voor de nieuwe CityHub. Het hergebruiken van dit oude materiaal voorkomt transportbewegingen en vermindert de hoeveelheid (rest)afval van het bouwproject.
Gezonde (leef)omgeving
In een pand waar door veel mensen in shifts wordt gewerkt, is een gezonde (leef)omgeving van groot belang. Er is dan ook zowel binnen als buiten het gebouw gedacht aan klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opvang van overtollig regenwater in een wadi en de aanleg van groenstroken om de biodiversiteit te bevorderen.
BREEAM Excellent 2020
De CityHub Nieuw-Vennep wordt gebouwd volgens de duurzaamheidsnorm BREEAM Excellent 2020. BREEAM-NL is sinds 2009 de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Binnen deze certificering wordt beoordeeld op mate van (integrale) duurzaamheid volgens vooraf gestelde criteria die zijn vastgelegd in een Beoordelingsrichtlijn (BRL).
Carbon Neutral Building
Door op deze manier te bouwen, voldoet het bouwproject ook aan de door DHL verplichte duurzame aspecten van CNB20. CNB staat voor Carbon Neutral Building waarbij het ontwerp, de bouw én de exploitatie van gebouwen niet bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen die klimaatverandering veroorzaken. Het gebouw wordt hiermee ‘gezond en groen’, innovatief en klimaatbestendig.
Planning van de bouw
CityHub Nieuw-Vennep is de 17e van 27 nieuw te bouwen CityHubs in het Nederlandse netwerk van in totaal 130 lokale vestigingen. De ingebruikname staat gepland voor het tweede kwartaal van 2025.