Als onderdeel van de opdracht om het gemeentelijk vastgoed van ‘s-Hertogenbosch te verduurzamen naar BENG hebben wij dit bedrijfsverzamelpand aan het Emmaplein onder handen genomen. Daarmee is het pand van energielabel G naar B gegaan. In totaal hebben we ongeveer 20 gebouwen in ’s-Hertogenbosch verduurzaamd door een zo hoog mogelijk niveau van energiebesparing met bouwkundige en installatietechnische maatregelen te realiseren.

Op de begane grond van dit gebouw zit een medisch centrum met huisartsenpraktijk In de Leonardus, psychologische ondersteuning en een apotheek. Op de bovengelegen twee verdiepingen bevinden zich kantoren waar verschillende kleinere bedrijven gevestigd zijn.

Best passende oplossing

De verduurzaming bestond hier uit het isoleren van de gevel en alle leidingen. Over de gehele achtergevel hebben we het enkelglas en de houten kozijnen vervangen door HR++ glas in kunststof kozijnen. Overal is LED-verlichting aangebracht en op het dak is het aantal zonnepanelen uitgebreid. De cv-installatie is waterzijdig ingeregeld, wat betekent dat het water uit de cv-ketel gelijkmatig over de radiatoren wordt verdeeld. Hierdoor verwarm je de ruimtes efficiënter en hoeft de cv-pomp minder hard te werken. Verder is op diverse plaatsen aanwezigheidsdetectie geïnstalleerd waardoor het licht daar niet onnodig blijft branden. In de hal is een energiedashboard gekomen, waarvan de opwekking van duurzame energie en het energieverbruik afgelezen kunnen worden. Dit vergroot de bewustwording van de gebruikers om bewuster met energie om te gaan.

Innovatieve manier van denken

De doelstelling van gemeente ’s-Hertogenbosch past bij onze filosofie om bij alles wat wij doen mee te denken over en met de best passende oplossingen te komen als het gaat om CO2-reductie en verduurzaming. Het realiseren van een duurzaam gebouw vraagt om een innovatieve manier van denken. Onze jarenlange ervaring op dat gebied helpt verantwoorde keuzes te maken. We zijn dan ook heel blij de gemeente te kunnen helpen bij het behalen van haar duurzaamheidsdoelstelling.

Neem contact op