Hoe leg je direct in de initiatieffase een stevig fundament voor te ontwikkelen commercieel vastgoed voor je bedrijf? Een vraagstuk waar ontwikkelaars, investeerders, eigenaren en eindgebruikers van bedrijfshuisvesting mee worstelen. Dit blog gaat daarom over de vraag: waaraan moet je denken in de beginfase van vastgoedontwikkeling? 

Je krijgt tips voor bouwmanagement in de beginfase van het ontwikkelen, zodat jij het beste scenario voor jouw bedrijf kunt bouwen.

Veelgestelde vragen over vastgoed ontwikkelen

Lees zeker verder als jij deze door ontwikkelaars, investeerders, eigenaren en gebruikers veelgestelde vragen over vastgoed ontwikkelen herkent:

Tip 1: businesscase basis voor (ver)bouw bedrijfspand

Hoe leg je een goede basis voor de ver- of nieuwbouw van jouw bedrijfspand? Want of je nu bedrijfshuisvesting voor je kantoor nodig hebt, een bedrijfshal met productiefaciliteiten of een pand om een onderzoekscentrum, winkel of horeca in te runnen, bij het ontwikkelen van commercieel vastgoed komt veel kijken. 

Bouwen doe je het beste vanuit jouw businesscase. Dat geldt voor elk bedrijfshuisvestingsvraagstuk. Of je nu uitkomt op renoveren, verduurzamen of nieuwbouw. Je businesscase geeft input voor eisen waaraan jouw bedrijfshuisvesting moet voldoen. De initiatieffase dient om helder in beeld te krijgen wat nodig is. Een haalbaarheidscheck wijst uit wat je moet bijstellen. 

Tip 2: bouwstenen voor ontwikkeling vastgoed

Ontwikkelaar, investeerder, eigenaar of gebruiker … uiteindelijk ontwikkelt iedereen bedrijfshuisvesting om dromen en ambities waar te maken. Dromen en ambities zien we bij ons concept Factor G Bedrijfshuisvesting dan ook als de nummer 1 bouwsteen voor jouw commerciële vastgoed. 

En er zijn nog 7 bouwstenen om in de initiatieffase onder de loep te nemen: arbeidsmarkt en personeel, gebouw en locatie, interne organisatie, innovaties en technieken, kaders en voorwaarden, economisch perspectief, ecologisch perspectief. 

Loop je deze langs, dan ontstaan er verschillende scenario’s voor jouw bedrijfshuisvestingsvraagstuk, ken je de juridische kaders waarmee je rekening moet houden en heb je in beeld wat financiële en groene mogelijkheden zijn. Een handig hulpmiddel voor deze Aanpak is het ScenarioCanvas van Factor G.

Tip 3: investeren is terugverdienen

Advies kost geld. Dat klopt. Het levert geld op. Dat klopt ook. Vastgoed ver- of nieuw bouwen is een heel andere tak van sport dan vastgoed ontwikkelen. Dus heb jij beperkte kennis over vastgoedontwikkeling? Dan is het devies om in een zo vroeg mogelijk stadium met een ontwikkelende bouwpartner om tafel te gaan. 

Factor G is dé aanpak die jou helpt bij ontwikkelen en bouwen, thuis is in alle fasen van een bouwproject en meer doet dan een aannemer. In het geval van Factor G gaat dit van initiatief, uitgebreid onderzoek en advies van experts, naar de uiteindelijke ontwikkeling, het ontwerp, de engineering en bouw tot en met beheer en onderhoud.